Πέμπτη 4 Ιουνίου 2020

V.Palek: Περιποιηθείτε τα πόδια σας όπως περιποιείστε το υπόλοιπο σώμα σας!!!

Η Viera Palek ποδίατρος αποτελεί τον σύμμαχο μας στην σωστή φροντίδα των ποδιών. Σε  συνέντευξη που παραχώρησε στο infokinds.com.cy αναφέρθηκε στην ποδιατρική, σημειώνοντας πως τα πόδια μας αποτελούν σημαντικά εργαλεία κατά την έκφραση της που χρειάζονται κατάλληλη φροντίδα από τους κατάλληλους επαγγελματίες υγείας. Η κ. Palek που διατηρεί το γραφείο της στην Πάφο αναφέρθηκε στην ποδιατρική, στην θεραπεία των κάλλων αλλά έδωσε και συμβουλές, στέλνοντας το μήνυμα ότι τα πόδια μας πρέπει να τα περιποιούμαστε όπως και το υπόλοιπο σώμα μας.

Τί είναι ποδιατρική:

ποδιατρική ασχολείται με τις παθήσεις των ποδιών οι οποίες επηρεάζουν την ποιότητα ζωής πολλών ανθρώπων, ασχέτως ηλικίας. Τέτοιες παθήσεις μπορεί να είναι: κάλοι, ονυχομυκητίαση, υπερκερατώσεις, το πόδι του αθλητή (μύκητες του δέρματος), ονυχοκρύπτωση, σκάνθαροι, ή ακόμη μυοσκελετικό πρόβλημα που μπορεί να δημιουργηθεί στα πόδια όπως για παράδειγμα η πλατυποδία, η άκανθα της πτέρνας και άλλα.

Ο ποδολόγος ασχολείται με τη θεραπεία και την πρόληψη των πιο πάνω ασθενειών και ειδικά σε διαβητικά άτομα, άτομα με ρευματοειδής αρθρίτιδα και αθλητές.

Επιπλέων ασχολείται με τις μετρήσεις του ποδιού και την καταγραφή πιέσεων χρησιμοποιώντας τον πελματογράφο με σκοπό την κατασκευή ορθοπεδικού βοηθήματος προκειμένου να εξισορροπηθούν οι πιέσεις και να βοηθήσουν στις εμβιομηχανικές παθήσεις.

 

Τί είναι οι κάλοι:

Ένα αρκετά συνηθισμένο πρόβλημα των ποδιών είναι οι κάλοι. Υπάρχουν τέσσερις κατηγορίες κάλων. Είναι οι σκληροί, οι μαλακοί, οι αγγειακοί και νευρογγειακοί και οι σφαιρικές σκληρύνσεις με κεφαλή.

Το προστατευτικό δέρμα το οποίο δημιουργείται λόγω της αυτοάμυνας του οργανισμού μας όταν ασκείται έντονη πίεση σε συγκεκριμένο σημείο του ποδιού, ονομάζεται κάλλος.

Οι κάλοι εμφανίζονται συχνά στα πόδια πολλών ανθρώπων και συχνή αιτία είναι τα ακατάλληλα υποδήματα. Οι κάλοι μπορούν επίσης να δημιουργηθούν από την ορθοστασία, το περπάτημα και από την παραμόρφωση του ποδιού (λάθος δομή των οστών).

 

Θεραπεία κάλλου:

Οι γνώσεις ενός ειδικού για την αντιμετώπιση των κάλων προϋποθέτει την τήρηση των κανόνων υγιεινής για την αποφυγή οποιασδήποτε μόλυνσης ή τραυματισμού. Το καθάρισμα του κάλλου γίνεται με τη λεπίδα. Είναι μια ανώδυνη μέθοδος  κατά την οποία αφαιρούνται τα νεκρά κύτταρα από το υγιές δέρμα. Με τη μέθοδο αυτή η περιοχή του κάλου αποφορτίζεται από τη πίεση που δέχεται. Είναι πολύ σημαντικό να αποφεύγονται τα επιθέματα για κάλους και τα καυστικά υγρά γιατί είναι πολύ επικίνδυνα, ειδικά για τους διαβητικούς.

 

Πώς πρέπει να είναι το ιδανικό παπούτσι:

Το ιδανικό παπούτσι δεν πρέπει να πιέζει το πόδι σας αλλά ούτε και να είναι πολύ χαλαρό με αποτέλεσμα να γλιστρά το πόδι και να δημιουργείται τριβή. Πρέπει να έχει μαλακή εσωτερική  επένδυση και η σόλα του πρέπει να είναι χοντρή. Το παπούτσι πρέπει να εφαρμόζει σωστά στο πόδι και να το στηρίζει. Οι ποδολόγοι προτείνουν τα αθλητικά παπούτσια με ράμματα και αποτρέπουν τα ψιλά τακούνια.

 

Συμβουλές:

Να ενυδατώνετε καθημερινά τα πόδια σας με κρέμα.

Να επιλέγετε και να φοράτε τα κατάλληλα παπούτσια.

Να  στεγνώνετε καλά τα πόδια σας μετά το μπάνιο ειδικά ανάμεσα στα δάκτυλα.                                                      Να ελέγχετε καθημερινά τα πόδια σας για να βλέπετε τυχόν αλλαγές χρώματος, θερμοκρασίας ή εμφάνισης  τραυμάτων.                                                                                                                                                    Να επισκέπτεστε συχνά τον ποδολόγο σας για έλεγχο των ποδιών σας.

 

Περιποιηθείτε τα πόδια σας όπως περιποιείστε το υπόλοιπο σώμα σας!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια: