Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2016

Δείτε που φιλοξενήθηκαν οι μετανάστες που έφτασαν στον Πύργο Τηλλυρίας



Οι μετανάστες, που έφθασαν ψες με πλοιάριο από τα τουρκικά παράλια στην περιοχή του Κάτω Πύργου Τηλλυρίας, φιλοξενήθηκαν τη νύχτα στο Δημοτικό σχολείο Κάτω Πύργου, στην αίθουσα αθλοπαιδιών, και τους προσφέρθηκε τροφή και ρουχισμός.


Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο πρόεδρος του κοινοτικού συμβουλίου Κάτω Πύργου Τηλλυρίας Κώστας Μιχαηλίδης ανέφερε πως σήμερα νωρίς το πρωί οι 55 μετανάστες αναμένεται να μεταφερθούν στο Κέντρο φιλοξενίας στην Κοφίνου.

Χθες οι Αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας τέθηκαν σε άμεση κινητοποίηση μετά από πληροφορία για άφιξη μεταναστών. Σύμφωνα με τις αρχικές πληροφορίες, ο αριθμός των μεταναστών ήταν 47, ωστόσο μετά από έρευνες εντοπίστηκαν να περιπλανώνται στην κοινότητα άλλοι 8 μετανάστες. Στους 55 συμπεριλαμβάνονται 12 παιδάκια και 3 γυναίκες.

Το πλοιάριο προσέγγισε τις ακτές νωρίς χθες το απόγευμα και μετανάστες βγήκαν στην ακτή μετά από πολλές και κοπιώδεις προσπάθειες, αφού η περιοχή είναι βραχώδης και απόκρημνη. Οι μετανάστες έγιναν αντιληπτοί στην περιοχή του Λιμνίτη και ενημερώθηκε αμέσως η Αστυνομία του Κάτω Πύργου. Οι αστυνομικοί εντόπισαν όλους τους μετανάστες και τους μετέφεραν στον αστυνομικό σταθμό Κάτω Πύργου.

Μερικοί από αυτούς που είχαν τραυματιστεί στα βράχια μεταφέρθηκαν για περίθαλψη στο τοπικό νοσοκομείο Κάτω Πύργου.
Σύμφωνα με τους επί καθήκοντι ιατρούς, κάποιοι εκ των μεταναστών υπέστησαν ήπιας μορφής αφυδάτωση λόγω του ότι, όπως εκτιμάται, έμειναν χωρίς νερό για κάποιες μέρες.

Η επιχείρηση βρισκόταν σε εξέλιξη μέχρι αργά το απόγευμα για εντοπισμό και άλλων μεταναστών που τυχόν να αφίχθηκαν στην περιοχή.

Ο κ. Μιχαηλίδης ανέφερε στο ΚΥΠΕ πως το πλοιάριο που τους μετέφερε έχει καταπλεύσει στη νεκρή ζώνη, είναι ορατό από την περιοχή και κάλεσε την πολιτεία να διευθετήσει όπως παραδοθεί το σκάφος με τους διακινητές άμεσα στις Αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας .

Σε ό,τι αφορά την περίθαλψη των μεταναστών, ο κ. Μιχαηλίδης είπε πως το νοσοκομείο της περιοχής είναι στελεχωμένο, αφού κλήθηκε όλο το προσωπικό και βρίσκεται στις θέσεις του, το ίδιο και η Πολιτική Άμυνα από την Πάφο και τον Κάτω Πύργο.

Υπό εξέταση βρίσκεται το καθεστώς της άφιξης των μεταναστών, ενώ γίνεται και έλεγχος για τυχόν ύπαρξη διακινητών αλλά και για την καταγωγή των μεταναστών που πληροφορίες φέρουν να είναι από τη Συρία.

Σημειώνεται πως μετανάστες είχαν αφιχθεί αρχικά στη θαλάσσια περιοχή του Κάτω Πύργου στις 2 Αυγούστου ενώ μετά από λίγες μέρες αφίχθηκε εκ νέου και άλλος αριθμός μεταναστών.



κυπε