Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2016

Τεραστίων διαστάσεων πυρκαγιά στην Θάσο



Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης έχει κηρυχθεί όλο το νησί της Θάσου καθώς για δεύτερη συνεχόμενη μέρα οι πυροσβέστες δίνουν σκληρή μάχη με τις φλόγες υπό πολύ δύσκολες συνθήκες καθώς στην περιοχή πνέουν ισχυρότατοι άνεμοι.


Η πυρκαγιά ξέσπασε το πρωί του Σαββάτου αρχικά σε τέσσερα διαφορετικά μέτωπα πιθανώς λόγω κεραυνών, τα οποία κινούνται ακόμη ανεξέλεγκτα στο ορεινό κυρίως τμήμα του νησιού, καίγοντας χιλιάδες στρέμματα πεύκων, πολλά από τα οποία σε αναδασωτέες περιοχές μετά την επίσης καταστροφική πυρκαγιά του 1985 στην ίδια περιοχή.

Νωρίς το πρωί εκκενώθηκε το Καζαβίτι στον Πρίνο. Σύμφωνα με κατοίκους του νησιού, έχουν ήδη καεί δέκα σπίτια στο χωριό Μικρό και τρία στο Μεγάλο Καζαβίτι, ενώ με βάση τις τελευταίες πληροφορίες, οι φλόγες απειλούν τον οικισμό Θεολόγο. Μαρτυρίες μιλούν επίσης, για καταστροφές σε ξενοδοχειακές μονάδες στο νότιο τμήμα του νησιού. Την ίδια στιγμή, εκκενώθηκαν τα μοναστήρια του Αγίου Παντελεήμονα και του Αρχαγγέλου, ενώ σε πάρα πολλές περιοχές του νησιού έχει διακοπεί η ηλεκτροδότηση. Ένας πυροσβέστης τραυματίστηκε κατά τη διάρκεια της κατάσβεσης και μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας με κάταγμα στο πόδι όπου είχε και αιμορραγία.

Τη συμπαράστασή του στους κατοίκους της Θάσου που δοκιμάζονται σκληρά το τελευταίο 24ωρο εξαιτίας των πολλών πυρκαγιών που πλήττουν το νησί, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος στη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε τα μεσάνυχτα με τον δήμαρχο Θάσου Κώστα Χατζηεμμανουήλ.

Όπως δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο δήμαρχος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ζήτησε να ενημερωθεί για την εξέλιξη των πυρκαγιών και την πορεία των έργων κατάσβεσης και τόνισε ότι από τη θέση του θα εξαντλήσει κάθε δυνατό μέσο προκειμένου να αντιμετωπιστεί ο μεγάλος κίνδυνος που έχει πλήξει το νησί. Ευχήθηκε δύναμη και κουράγιο σε όλους τους κατοίκους του νησιού. Σημειώνεται ότι ο κ. Παυλόπουλος επισκέφτηκε τον Ιούνιο το νησί της Θάσου και κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο πεσόντων αεροπόρων του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, που βρίσκεται στον Πρίνο.

Ο δήμαρχος Θάσου στις δηλώσεις του έκανε λόγο για μια δύσκολη νύχτα που όμως επιχειρησιακά εξελίχθηκε καλά, καθώς η φωτιά δεν προχώρησε σε επικίνδυνες περιοχές ώστε να τεθούν σε κίνδυνο κατοικημένες περιοχές και αγροτικές υποδομές. Στο σημείο επιχειρούν 170 πυροσβέστες με 73 οχήματα, 53 άτομα πεζοπόρο τμήμα, 11 ΟΤΑ, 15 εθελοντές, 36 στρατιώτες. Στην προσπάθεια συμβάλλουν 3 μηχανήματα και από αέρος 7 αεροσκάφη και 1 ελικόπτερο.

Στη Θάσο έχει μεταβεί και η Α` ΕΜΑΚ, ενώ μεταφέρονται και μονάδες του στρατού από την Κομοτηνή και τη Λάρισα για να βοηθήσουν στο έργο της κατάσβεσης της μεγάλης πυρκαγιάς.

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλης Αποστόλους και ο αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας επιθεωρούν από αέρος με ελικόπτερο της Πολεμικής Αεροπορίας τις φωτιές του νησιού και στη συνέχεια θα συμμετάσχουν σε ευρεία σύσκεψη των φορών προκειμένου να εκτιμηθεί η κατάσταση.



κυπε