Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2016

Η συσκότιση και περιφρόνηση του λαού

Καθ' υπόδειξιν της Τουρκίας και του Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ…
Η Τουρκία, διαχρονικά, όπως βρίσκουμε στα αποδεσμευμένα βρετανικά έγγραφα, επιμένει σε όλες τις διαπραγματεύσεις να διατηρείται άκρα μυστικότητα. Αυτή την τακτική υποστηρίζει και η Βρετανία.


Η συνεχιζόμενη με επιμονή και εμμονή συσκότιση και περιφρόνηση του λαού για τα όσα συζητούνται, συμφωνούνται στις μυστικές διαπραγματεύσεις μεταξύ των 'δύο ηγετών' Αναστασιάδη/Ακιντζί ή των διαπραγματευτών, για την τάχατες λύση του κυπριακού προβλήματος, πιστεύεται πως ακολουθείται κατ' εντολήν αφενός της κατοχικής Τουρκίας και αφετέρου του Βρετανού αρχιτέκτονα του απορριφθέντος εκτρώματος ονόματι 'Σχέδιο Ανάν' 2004, σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ.

Η Τουρκία, διαχρονικά, όπως βρίσκουμε στα αποδεσμευμένα βρετανικά έγγραφα, επιμένει σε όλες τις διαπραγματεύσεις να διατηρείται άκρα μυστικότητα. Αυτή την τακτική υποστηρίζει και η Βρετανία. Αμφότεροι (Τουρκία και Βρετανία) φοβούνται ότι, αν ο λαός μάθει τις λεπτομέρειες των μυστικών διαβουλεύσεων εις βάρος του, δεν πρόκειται να δεχθεί τέτοιες λύσεις.

Επομένως, ο μόνος τρόπος να προσπαθήσουν να ξεγελάσουν τον λαό είναι με τον αιφνιδιασμό, εφόσον μαγειρέψουν τα πάντα για τα 'δύο κράτη' στην Κύπρο, όπως προωθούσε ο μ. Ρ. Ντενκτάς πριν από τις τουρκικές εισβολές το 1974, όπως απαιτούσε τον Ιανουάριο του 1964 κατά το πρώτο τουρκικό πραξικόπημα εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας, σύμφωνα με τα τουρκικά σχέδια, όπως είχαν σχεδιάσει τα 'δυο συνιστώντα κράτη' τον Ιανουάριο του 1964 στο Φόρεϊν Όφις και όπως αποφάσισαν, οριστικώς, πλέον, να μας τα επιβάλουν μέσω της τουρκο-βρετανικής Διζωνικής, Δικοινοτικής Ομοσπονδίας από τις 16 Αυγούστου 1974 στο Φόρεϊν Όφις, εφόσον άφησαν την Τουρκία να αρπάξει τη μισή Κύπρο για να είναι εις θέσιν να 'διαπραγματευτεί'…

Όχι στο ίδιο λάθος του 2004
Το βράδυ της 8ης Ιουλίου 2015, σε ομιλία του σε αίθουσα της Βουλής των Κοινοτήτων, όπου κύριος ομιλητής ήταν ο ίδιος ο Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ, ο άνθρωπος ήταν ξεκάθαρος και αποκαλυπτικός: Δεν θα επαναληφθεί το ίδιος λάθος που έγινε το 2004, όταν το 'Σχέδιο' συνεζητείτο για μήνες. Αυτήν τη φορά δεν πρέπει να δημοσιοποιηθεί τίποτα μέχρι να συμφωνηθούν όλα και μετά να δοθεί για δημοψήφισμα!

Το ίδιο βράδυ ήταν που υποστήριξε αγωγό μέσω Τουρκίας, γενική αμνηστία των τουρκικών εγκλημάτων, ότι ο εποικισμός δεν είναι έγκλημα πολέμου (!) και μας κάλεσε να ξεχάσουμε τα ανθρώπινά μας δικαιώματα, ότι τα θέματα για μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, συνταγματικό, εδαφικό, περιουσιακό και ασφάλεια είναι περίπλοκα και δύσκολα, για τα οποία χρειάζονται συμβιβασμοί. Γι' αυτό πρέπει να ξεπεραστούν όλες αυτές οι δυσκολίες και όλες οι πλευρές πρέπει να προετοιμάσουν το έδαφος και όχι όπως το 2004, που δεν έγινε προετοιμασία, είπε.

Έχουμε, είπε, αυτήν τη φορά τον Μουσταφά Ακιντζί, ο οποίος εξελέγη 'πρόεδρος' των Τουρκοκυπρίων, που θέλει λύση και θέλει να δει τους Τουρκοκυπρίους να παίρνουν τη θέση τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Και τον κ. Ν. Αναστασιάδη, ο οποίος δούλεψε για το Σχέδιο Ανάν, αλλά απέτυχε, δυστυχώς, το 2004. Σήμερα, για πρώτη φορά, έχουμε ηγεσίες συμμαχίας. Ήδη τις προάλλες ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επιβεβαίωσε τις προσδοκίες του Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ, όταν δήλωσε ότι δουλεύει για βελτίωση του απορριφθέντος 'Σχεδίου Ανάν'…

Όταν ακούω τη λέξη 'ζήτημα αρχών', είναι σαν να μη θέλει ένας διαπραγμάτευση, είπε, και μας κάλεσε να δούμε το θέμα από οικονομικής πλευράς. Να ξεχάσουμε θέματα αρχών και ανθρώπινα δικαιώματα, να συνεργαστούμε με την Τουρκία για τον αγωγό, και σε όλα τα σημεία για τον ρόλο της Τουρκίας επιμελώς αρνείτο να απαντήσει, και αντιμετώπιζε το Κυπριακό αποκλειστικά ως ένα ενδοκοινοτικό πρόβλημα.

Ο Λόρδος Χάνεϊ μπορεί να επικαλείται ότι εκφράζει τη γνώμη του ως ένας 'outsider', όμως λίγοι αμφιβάλλουν ότι εκφράζει με ειλικρίνεια την πραγματική γραμμή του Φόρεϊν Όφις.

Προσβολή στη δημοκρατία
Και, βέβαια, ποσώς τους ενδιαφέρει όλους αυτούς που προωθούν τη διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας και όσους τους ακολουθούν πιστά στην Κύπρο, αν η Κύπρος βρίσκεται στον πάτο του δείκτη για τη διαφάνεια και ελευθερία πληροφόρησης.

Στις 11 Αυγούστου 2015, Η Ομοσπονδία Ευρωπαίων Δημοσιογράφων κάλεσε την κυπριακή κυβέρνηση να καλυτερεύσει την πρόσβαση στην πληροφόρηση, για να ανταποκρίνεται στα διεθνή επίπεδα διαφάνειας. Και σύμφωνα με τις διεθνείς μετρήσεις, η Κύπρος στο θέμα της ελευθερίας στην πληροφόρηση έχει καταντήσει από τις χειρότερες περιπτώσεις στην Ευρώπη.
http://europeanjournalists.org/blog/2015/08/11/cyprus-must-improve-its-draft-access-to-information-law/

Η σκόπιμη υπακοή στη διατήρηση της συσκότισης, η έλλειψη διαφάνειας και η προσβολή στη δημοκρατία, στο κράτος δικαίου, είναι μία υπενθύμιση ότι η Κυπριακή Δημοκρατία ακολουθεί μιαν άγραφη οθωμανική πολιτική κουλτούρα. Σε μια δημοκρατία, είναι απαράδεκτο οι πολίτες να βρίσκονται στο σκοτάδι και να αποκλείεται η συμμετοχή τους στη διαδικασία διαβούλευσης, ειδικά όταν το συνταγματικό τους μέλλον, τα σπίτια τους, οι περιουσίες τους και τα στοιχειώδη ανθρώπινά τους δικαιώματα διακυβεύονται.

«Οι Δημοκρατίες πεθαίνουν πίσω από κλειστές πόρτες»
Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων πρόσφατα και αστραπιαία άλλαξε τον νόμο, καταργώντας τη θανατική ποινή. Μπορεί να προσπαθήσει και άλλες τροποποιήσεις ο κ. Δημήτρης Συλλούρης για το καλύτερο. Το ίδιο και άλλοι βουλευτές. Να μετατρέψουν π.χ. το προεδρικό σύστημα της Ζυρίχης, σε κοινοβουλευτικό πρότυπο του Λονδίνου (Westminster), σε πρωθυπουργικό συνταγματικό σύστημα σε μια ενιαία χώρα που να βασίζεται στο κράτος δικαίου, με υπόλογο τον πρωθυπουργό στο Κοινοβούλιο και κατ' επέκτασιν στον λαό.

Η Κυπριακή Δημοκρατία χρειάζεται συνταγματικό δικαίωμα στην ελευθερία στην πληροφόρηση, απελευθέρωση από την τουρκική κατοχή, και όχι λύση-διάλυση για τουρκοποίηση.

Το 1959 οι αρχιτέκτονες των Συμφωνιών Ζυρίχης και Λονδίνου, που περιλάμβαναν, εκτός των Βρετανών αποικιοκρατών, και τον Τούρκο αρχιτέκτονα του σχεδίου για επανάκτηση της Κύπρου προς τον Τούρκο πρωθυπουργό Α. Μεντερές το 1956, Δρα Νιχάτ Ερίμ, είχαν τα δικά τους συμφέροντα υπ' όψιν εις βάρος του λαού της Κύπρου…

Υπενθυμίζω κάτι που έγραψα και σε προηγούμενο κείμενό μου, την εύστοχη δήλωση του Αμερικανού Δικαστή Damon Keith: «Οι Δημοκρατίες πεθαίνουν πίσω από κλειστές πόρτες».
ΦΑΝΟΥΛΑ ΑΡΓΥΡΟΥ
Ερευνήτρια/δημοσιογράφος
Λονδίνο