Πέμπτη 7 Ιουνίου 2018

Τουρνουά Ενσυναίσθησης στην Πάφο



Το κέντρο Συμβουλευτικής και Πρόληψης RISE διοργάνωσε το περασμένο Σάββατο στο χώρο του ξενοδοχείου ALEXANDER THE GREAT Τουρνουά Ενσυναίσθησης σε συνδυασμό με το closing party του κύκλου εργαστηρίων ΑΝΘΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑΣ
στα οποία λαμβάνουν μέρος παιδιά από 5 μέχρι 18 ετών, τα οποία επιθυμούν να ενδυναμωθούν ψυχικά και να αποκτήσουν δεξιότητες αυτοπροστασίας από τη βία , το bullying κ.α
Το θέμα της εκδήλωσης η Ενσυναίσθηση:
Ενσυναίσθηση σημαίνει να μπορώ να γνωρίζω πως αισθάνεται ο άλλος και τι μπορεί να σκέφτεται. Να μπορεί κάποιος να φανταστεί τον εαυτό του στη θέση του άλλου. Η ενσυναίσθηση συνδέεται στενά με την συναισθηματική νοημοσύνη, τη γνώση δηλαδή του ατόμου για τα δικά του συναισθήματα, από πού προέρχονται και πως επιδρούν στη συμπεριφορά του, αλλά και πως μπορεί ο καθένας αυτά –και ειδικά τα αρνητικά- να τα διαχειριστεί.
Η ενσυναίσθηση είναι το ταλέντο του ηγέτη. Χωρίς αυτή δεν υπάρχει επικοινωνία, συνεργασία ούτε στρατηγική για επίτευξη στόχων ή επίλυση προβλημάτων.
Η ενσυναίσθηση μαζί με τη συναισθηματική νοημοσύνη αποτελούν τις δεξιότητες του μέλλοντος. Μπορούν να καθορίσουν την συναισθηματική ισορροπία και την επαγγελματική επιτυχία του ατόμου αλλά κυρίως συμβάλουν στην προώθηση της ειρηνικής συμβίωσης μεταξύ ατόμων και κοινωνικών συνόλων.
Η ενσυναίσθηση οπλίζει τα παιδιά με την ικανότητα για σωστές αποφάσεις χωρίς να πληγώνουν τους άλλους, ή σε άλλες περιπτώσεις χωρίς να επιζητούν την έγκριση και την αποδοχή τους. Η ενσυναίσθηση δίνει δύναμη για να αντιστέκονται σε αρνητικές πιέσεις και συμπεριφορές όπως είναι ο εκφοβισμός, η επιθετικότητα, η βία και η κατάχρηση ουσιών.
Για την οικογένεια είναι απαραίτητο συστατικό στη δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης, στη μείωση των εντάσεων και στην ανάπτυξη αμοιβαίου σεβασμού και επικοινωνίας.