Σάββατο 6 Αυγούστου 2016

Στα μαχαίρια Φαίδωνος και Δημητριάδης



Να διατάξει απογραφή και έλεγχο των αρχαιοτήτων, οι οποίες βρίσκονται στο υπόγειο του Επαρχιακού Μουσείου Πάφου, καλεί τον Υπουργό Μεταφορών, αρμόδιο και για το Τμήμα Αρχαιοτήτων, Μάριο Δημητριάδη, ο Δήμαρχος Πάφου Φαίδωνας Φαίδωνος.


Ο κ. Δημητριάδης ανέφερε σε σημερινή ανακοίνωσή του ότι τη Δευτέρα θα στείλει επιστολή στον Αρχηγό Αστυνομιας, ζητώντας όπως η Αστυνομία διενεργήσει έρευνα σχετικά με τις καταγγελίες του Δημάρχου Πάφου κατά Λειτουργών του Αρχαιολογικού Μουσείου της Επαρχίας Πάφου και γενικότερα του Τμήματος Αρχαιοτήτων, αρχίζοντας με κατάθεση του κ. Φαίδωνος.

Η επιλογή του Υπουργού Μεταφορών είναι μία, ανέφερε με δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο Δήμαρχος Πάφου. “Τη Δευτέρα το πρωί ο κ. Δημητριάδης θα πρέπει να διατάξει να γίνει απογραφή  και έλεγχο των αρχαιοτήτων, οι οποίες βρίσκονται στο  υπόγειο του Επαρχιακού Μουσείου Πάφου”.  

Ο κ. Φαίδωνος είπε πως πέρασαν 45 μέρες από τότε που ο ίδιος προχώρησε στις  καταγγελίες στη Διευθύντρια του Τμήματος Αρχαιοτήτων.

Από τότε, σημείωσε, η κ. Ιερωνιμίδου δεν είναι σε θέση να προσδιορίσει πόσες χιλιάδες αρχαιότητες βρίσκονται στην υπόγεια αποθήκη.

Πρόσθεσε πως αυτό που πρέπει να κάνει ο Υπουργός είναι “να ελεγχθούν οι αρχαιότητες αν είναι όλες στις θέσεις τους, να ελεγχθούν αν υπάρχουν όλα τα αρχεία καταγραφής τα οποία είναι όλα σε έντυπη μορφή, αφού ακόμη δεν έχουν περαστεί ηλεκτρονικά και να εξεταστεί κατά πόσο  κάποιες ή αρκετές από τις  αρχαιότητες λείπουν και να γίνει σχετική έρευνα”. 

Ο Δήμαρχος Πάφου συμπλήρωσε ακόμη πως “όντως έχει δουλειά να κάνει ο Υπουργός Μεταφορών τη Δευτέρα το πρωί, αλλά η δουλειά του είναι να διατάξει να γίνει απογραφή και πιθανόν να χρειαστεί ο ίδιος να καλέσει τον Αρχηγό της Αστυνομίας να ξεκινήσει έρευνες για να εντοπιστούν πιθανόν είτε χαμένες αρχαιότητες, είτε χαμένα αρχεία”.

Δήλωσε, επίσης, πως “πιθανό να χρειαστεί και ο ίδιος ο κ. Δημητριάδης να δώσει  κατάθεση για να υποβοηθήσει το έργο της Αστυνομίας για την ανεύρεση των αρχαιοτήτων”.

Τέλος, ο κ. Φαίδωνος δήλωσε πως “είμαστε  όλοι στη διάθεση της Αστυνομίας να δώσουμε καταθέσεις και τις πληροφορίες μας”  προσθέτοντας ωστόσο πως “για να υπάρχει στέρεη βάση πρώτα πρέπει να ξεκινήσει ο έλεγχος και η απογραφή από τις υπόγειες αποθήκες”.



υπουργός μεταφορών

Τη διερεύνηση των καταγγελιών του Δημάρχου Πάφου κατά Λειτουργών του Αρχαιολογικού Μουσείου της Επαρχίας Πάφου και γενικότερα του Τμήματος Αρχαιοτήτων, θα ζητήσει με επιστολή στον Αρχηγό της Αστυνομίας, ο Υπουργός Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων Μάριος Δημητριάδης.

Οπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Υπουργός, θα στείλει την επιστολή τη Δευτέρα με την οποία θα ζητά από την Αστυνομία να διερευνήσει τις καταγγελίες του Δημάρχου Πάφου Φαίδωνα Φαίδωνος, “αρχίζοντας με κατάθεση από τον ίδιο, ώστε να δώσει οποιαδήποτε στοιχεία κατέχει”.
 
Ο κ. Δημητριάδης, στην ανακοίνωσή του “αναφορικά με τους συνεχιζόμενους ισχυρισμούς και καταγγελίες του Δημάρχου Πάφου κατά Λειτουργών του Αρχαιολογικού Μουσείου της Επαρχίας Πάφου και γενικότερα του Τμήματος Αρχαιοτήτων” επισημαίνει πως σε ό,τι αφορά το αρμόδιο Τμήμα Αρχαιοτήτων από την εμπειρία του μέχρι σήμερα ως Πολιτικός Προϊστάμενος “και με τα στοιχεία που είμαι σε θέση να κατέχω, εκτελεί τα καθήκοντα του με επαγγελματισμό και αρτιότητα συμβάλλοντας σημαντικά στην ανάδειξη του πολιτισμού και της ιστορίας του τόπου μας και της διαφύλαξης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς”.  

Αναφέρει, επίσης, ο Υπουργός Μεταφορών ότι “η απώλεια της ψυχραιμίας πολιτικών ανδρών είναι κακός σύμβουλος, ιδιαίτερα όταν οδηγεί σε διατύπωση καταγγελιών που λόγω του ότι δεν γίνονται μέσω της κατάλληλης οδού δεν ερευνώνται, ενώ αιωρούνται αφήνοντας σκιές σε δημόσιους λειτουργούς, δηλητηριάζουν τη δημόσια ζωή και επιχειρούν να απαξιώσουν αρχές και θεσμούς της πολιτείας. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα όταν προέρχονται από πρόσωπα που κατέχουν Δημόσια Αξιώματα όπως αυτό του Δημάρχου”.



Φαίδωνος

Γραπτή δήλωση εξέδωσε σε συνέχεια δηλώσεών του για την ανακοίνωση του Υπουργού Μεταφορών Μάριου Δημητριάδη, ο Δήμαρχος Πάφου Φαίδωνας Φαίδωνος, καλώντας τον Υπουργό να φροντίσει να διερευνηθούν τα όσα έχει καταγγείλει  για το Επαρχιακό Τμήμα Αρχαιοτήτων “και όχι να αναμένει να προβεί ο ίδιος ως Δήμαρχος σε διερεύνηση επί του θέματος” ούτε να τον αποκαλεί “συκοφάντη”.
Η Πάφος, αναφέρει, ήδη άλλαξε και  δεν θα επιστρέψει στον φόβο της σιωπής, καλώντας παράλληλα τον Υπουργό Μεταφορών να ταχθεί με την αλλαγή.
“Ελπίζω το Υπουργείο Μεταφορών να βοηθήσει την Αστυνομία στο έργο της”, αναφέρει στη δήλωσή του ο Δήμαρχος Πάφου.

“Είναι γεγονός", αναφέρει, τέλος, ο κ. Φαίδωνος, “ότι εάν δεν υπήρχαν οι συκοφάντες, ο τέως Δήμαρχος Πάφου, θα διατηρούσε τη θέση του στον Δήμο Πάφου”.


κυπε