Τρίτη 30 Αυγούστου 2016

Με τον αριστουργηματικό “Don Giovanni” και τη συμμετοχή καταξιωμένων καλλιτεχνών ανοίγει αυλαία το 18ο Pafos Aphrodite Festival


Με ένα από τα σπουδαιότερα έργα του οπερατικού ρεπερτορίου και μία από τις κορυφαίες δημιουργίες της λυρικής τέχνης όλων των εποχών, τον αριστουργηματικό “Don Giovanni” του W. A. Mozart ανοίγει αυλαία το 18o Pafos Aphrodite Festival στις 2, 3 και 4 Σεπτεμβρίου, στο Μεσαιωνικό Κάστρο της Πάφου.


Οι λάτρεις της όπερας θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ένα μοναδικό οπτικοακουστικό υπερθέαμα που αναμένεται να καθηλώσει το κοινό, με την υπογραφή καταξιωμένων καλλιτεχνών της λυρικής σκηνής.

Στη διάρκεια Συνέντευξης Τύπου που πραγματοποιήθηκε στο Ξενοδοχείο Alexander the Great στην Πάφο και στην οποία παρευρέθηκαν όλοι οι συντελεστές και καλλιτέχνες της όπερας, ο Πρόεδρος του Δ.Σ της εταιρείας P.A.F.C, Δήμαρχος Πάφου κ. Φαίδωνας Φαίδωνος τόνισε, ότι η φετινή παραγωγή υπό την καθοδήγηση του διάσημου ιταλού σκηνοθέτη Marcello Lippi και του μαέστρου Matteo Beltrami επιφυλάσσει μεγάλες αισθητικές απολαύσεις. Ο μαγευτικός χώρος της πλατείας του Μεσαιωνικού Κάστρου της Πάφου πρόσθεσε, θα αποτελέσει ένα μοναδικό σκηνικό στο οποίο θα διαδραματιστεί το φημισμένο έργο “Don Giovanni” του W. A. Mozart που είναι μια συμπαραγωγή του Pafos Aphrodite Festival και του λυρικού οργανισμού Parma Opera Organization CEFAC με τη συμμετοχή της Συμφωνικής Ορχήστρας Κύπρου, της λυρικής χορωδίας του Pafos Aphrodite Festival και της χορωδίας “Coro Giuseppe Verdi di Parma”. Ευχαριστώντας ο Δήμαρχος Πάφου τον πρέσβη της Ιταλίας για την πολύτιμη στήριξή του, σημείωσε ότι οι συνεργασίες που αναπτύσσονται μέσω του πολιτισμού ενισχύουν και εμπλουτίζουν τις σχέσεις Ιταλίας και Κύπρου.

O Πρέσβης της Ιταλίας κ. Guido Cerboni δήλωσε, ότι η πολιτιστική συνεργασία φέρνει σε επαφή επαγγελματίες υψηλής ποιότητας στον τομέα της όπερας από την Ιταλία και την Κύπρο σε ένα όμορφο περιβάλλον και με έργα που είναι πραγματικά ορόσημα στην ιστορία της όπερας. Ναι, η Όπερα «μιλά» Ιταλικά σημείωσε ο Ιταλός πρέσβης και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο σε διπλωματικό επίπεδο, υποστηρίζουμε την προώθηση αυτής της μορφής τέχνης. Η όπερα  πρόσθεσε ο κ. Cerboni δημιουργεί γέφυρες μεταξύ των λαών και συγκεντρώνει καλλιτέχνες και ανθρώπους από διαφορετικές ευρωπαϊκές χώρες, αφού εκφράζει όπως είπε, ιδανικά και αξίες που κάθε άνθρωπος μπορεί να κατανοήσει και να μοιραστεί.

Ο Διευθυντής των  Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού κ. Παύλος Παρασκευά υπογράμμισε ότι τα οφέλη που έχουν προκύψει μέσα από την πολύχρονη πορεία του θεσμού είναι πολλαπλά, με κυριότερα την προβολή της Κύπρου στο εξωτερικό, τη σύσφιγξη των πολιτιστικών σχέσεων της Κύπρου με άλλες χώρες, την καλλιέργεια μουσικής παιδείας μεταξύ των Κυπρίων, τον εμπλουτισμό του ποιοτικού τουριστικού προϊόντος και την αξιοποίηση Κυπρίων καλλιτεχνών. Ο κ. Παρασκευά εξέφρασε τη βεβαιότητα, ότι το υψηλό καλλιτεχνικό  επίπεδο των προγραμματισμένων παραστάσεων θα δικαιώσει τις προσδοκίες του κοινού, που αναμένει με ενδιαφέρον τη συγκεκριμένη διοργάνωση.



Εκ μέρους της Γενικής Διευθύντριας του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού και Διευθύντριας του Δ.Σ του Ιδρύματος της Συμφωνικής Ορχήστρας Κύπρου κας Αίγλης Παντελάκη, μίλησε ο Εκτελεστικός Διευθυντής του Ιδρύματος της Συμφωνικής Ορχήστρας Κύπρου κ. Nenad Bogdanovic, ο οποίος ανέφερε ότι η όπερα αποτελεί ένα ιδιαίτερο τομέα της τέχνης, για τον οποίο σήμερα στην Κύπρο υπάρχει σημαντική προοπτική ανάπτυξης, τόσο από πλευράς ταλαντούχων καλλιτεχνών όσο και άλλων επαγγελματιών που εμπλέκονται στη δημιουργική πορεία. Ο κ. Bogdanovic συμπλήρωσε, ότι υπάρχει έντονα η ανάγκη στήριξης αυτού του οράματος με τη δημιουργία κατάλληλης υποδομής, αλλά και οικονομικής υποστήριξης. 

Καμιά άλλη λογοτεχνική μορφή, τόνισε ο διάσημος Σκηνοθέτης Marcello Lippi, δεν απεικονίζεται τόσο έντονα και δεν εμβαθύνει τόσο πολύ, όσο η μορφή του Don Giovanni, ενός πραγματικού μύθου της σύγχρονης εποχής. Ο κ. Lippi εξήγησε, ότι στο αριστούργημα του Mozart το βαθύ δράμα και η κωμωδία ζουν μαζί, τρέφονται το ένα από το άλλο, χωρίς να περιορίζουν τους ήρωες σε ένα απλό λειτουργικό ρόλο για την εξέλιξη της πλοκής. Κάθε ένας πρόσθεσε ζει στη δική του διάσταση και όλοι θέτουν υπαρξιακά ερωτήματα για τον εαυτό τους και τους άλλους, ερωτήσεις που ο μύθος του “Don Giovanni” είναι βέβαιο ότι θα δημιουργήσει τόσο στους καλλιτέχνες όσο και στο κοινό.

Ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής Roberto Saltini ανέφερε ότι ο “Don Giovanni” δεν είναι μόνο ένα θεμελιώδες αριστούργημα στην ιστορία της μουσικής, αλλά έχει γίνει αναπόσπαστο μέρος της οπερατικής κουλτούρας, αφού ο ρόλος του “Don Giovanni” συμπορεύεται με τους χαρακτήρες του Προμηθέα και του Φάουστ και μας φαίνεται συναρπαστική συγκυρία το γεγονός ότι ανεβάζουμε μια τέτοια παράσταση στον τόπο όπου γεννήθηκε ο μύθος της Αφροδίτης.
Το αριστούργημα αυτό επεσήμανε, απαιτούσε πολύ προσεκτική, μακρά και καθόλου εύκολη επιλογή καλλιτεχνών και τεχνικών. Είμαστε πεπεισμένοι ότι με τη μοναδική διεύθυνση από το  Μαέστρο Matteo Beltrami, την εκλεπτυσμένη σκηνοθεσία από τον Marcello Lippi και τα υπέροχα κοστούμια από τη Sartoria Arianna θα επιτευχθεί ο στόχος μας.

Ακόμη και η μουσική έχει τη δικές της εντολές, συμβάσεις, μια συγκεκριμένη τάξη πραγμάτων ανέφερε ο Μαέστρος Matteo Beltrami. Σχολιάζοντας τον κεντρικό ήρωα του έργου “Don Giovanni” σημείωσε ότι ακόμη και στα μουσικά μέρη, ο “Don Giovanni” είναι πανταχού παρόν, όταν δεν τραγουδά ο ίδιος, αυτός αναφέρεται, αφήνεται να εννοηθεί, είναι επιθυμητός, απεχθής, γίνεται το όνειρο σε κάθε δοξαριά, παράτολμος στην προσπάθειά του να αποκτήσει αυτό που θέλει, χωρίς οποιαδήποτε δικαιολογία. Σε ορισμένα συνοδευτικά της ορχήστρας είπε ο κ. Beltrami, μπορούμε να διακρίνουμε τη διαβολική χλεύη του και να ακούσουμε το χτύπο της καρδιάς του στο φινάλε με τον ήχο των δοξαριών.

Τη Συνέντευξη Τύπου συντόνιζε η Διευθύντρια του P.A.F.C κα Στέλλα Σιέπη, ενώ εντυπωσίασαν με την παρουσία τους οι έμπειροι και καταξιωμένοι καλλιτέχνες που σηκώνουν στους ώμους τους τη φετινή παραγωγή.

Θεσμικοί Χορηγοί του Pafos Aphrodite Festival 2016 είναι το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού και το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, καθώς και ο Κυπριακός Οργανισμός Τουρισμού. Υποστηρικτές της φετινής διοργάνωσης: CTC Trading Plc, Cyta και Τράπεζα Πειραιώς. Χορηγός Φιλοξενίας: Kanika Hotels and Resorts, μέσω του ξενοδοχείου “Alexander The Great”.



Προπώληση Εισιτηρίων


Η προπώληση των εισιτηρίων συνεχίζεται μέσω της ιστοσελίδας του Pafos Aphrodite Festival Cyprus, στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.pafc.com.cy και οι τιμές ανέρχονται στα 25, 40, 50 και 70 ευρώ. Το κοινό μπορεί επίσης να εξασφαλίσει εισιτήρια και μέσω της εταιρείας Pafos Aphrodite Festival Cyprus επικοινωνώντας με το τηλ. 26822218. Και στις τρεις μοναδικές παραστάσεις θα υπάρχει μετάφραση στην ελληνική και την αγγλική γλώσσα μέσω υποτίτλων.