Κυριακή 28 Αυγούστου 2016

Εθελοντές καθάρισαν την παραλία της Λάρας



Στις προτεραιότητες των εθελοντών περιλαμβάνεται η διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος της  χερσονήσου του Ακάμα.Πρόκειται για μια περιοχή εξαιρετικής ομορφιάς και η μοναδική που παρέμεινε στο νησί μας .

Οι εθελοντές, ως απόδειξη του έμπρακτου ενδιαφέροντος τους  συγκεντρώθηκαν χθες το πρωί στην πανέμορφη πανέμορφη παραλιακή περιοχή της Λάρας εκεί όπου γεννούν τα αυγά τους κάθε χρόνο οι χελώνες της περιοχής καρέτα – καρέτα.

Οι εθελοντές καθάρισαν από άκρη σε άκρη την παραλία από όλα τα σκουπίδια που αφήνουν οι επισκέπτες στο πέρασμα τους  

Το δύσβατο της περιοχής δεν πτόησε τους εθελοντές τόσο από την Κύπρο όσο και το εξωτερικό, ηλικίας από πέντε μέχρι και 60 ετών, να μεταβούν στην παραλία της Λάρας, που διαθέτει εκτός από τις συμπαθητικές χελώνες καρέτα – καρέτα, το γαλαζοπράσινο της θάλασσας ,τη χρυσή άμμο και τα κρινάκια του γυαλού.

Ο καθαρισμός είναι ο τέταρτος και  τελευταίος σταθμός της μεγάλης εκστρατείας καθαριότητας και εντάσσεται στο πλαίσιο της μεγάλης εκστρατείας καθαριότητας «Clean-Up the Med».

Η εκστρατεία καθαριότητας «Clean-Up the Med», διοργανώνεται από την ιταλική οργάνωση Legambiente με σκοπό τον καθαρισμό της Μεσογείου και η Νεολαία Οικολόγων πρωτοστατεί στην υλοποίηση της και στην Κύπρο.

Στην εκστρατεία καθαρισμού  συμμετείχαν εθελοντές από το εξωτερικό που επίσης μετέχουν στο πρόγραμμα EVS  στο εργαστήριο  Αγίων Ομολογητών.

Από τον καθαρισμό οι εθελοντές συγκέντρωσαν πολλά σκουπίδια ανακυκλώσιμα και στα πρόσμεικτα σκουπίδια.

Τα σκουπίδια που εντόπισαν στην παραλία της Λάρας ήταν κυρίως σκουπίδια που αφορούν είδη τροφοδοσίας, κουτιά από take away, delivery, αλουμινόχαρτα ,κουτιά χυμών και αναψυκτικών, είδη υγιεινής ρολά και άλλα.

Επιπρόσθετα εντόπισαν  αλιευτικά είδη τα οποία ξεβράζονται από τα θαλάσσια ρεύματα που έρχονται στους κόλπους του Ακάμα,παγούρια από λάδια που αφήνουν τα πλοία, ενώ ευχήθηκαν να μην εντοπίσουν φέτος κάποια νεκρά ζώα τα οποία ξεβράζονται κατά διαστήματα στην θαλάσσια περιοχή.

Σύμφωνα με την εθελόντρια και ΓΓ της Νεολαίας Οικολόγων Μαρία Κολά, ο καθαρισμός της παραλίας της Λάρας, " γίνεται τα τελευταία 18 χρόνια ενώ φέτος για 3η συνεχή χρονιά  καταβάλλεται προσπάθεια για καθαρισμό της παραλίας της Λάρας την οποία επισκέπτονται οι χελώνες για να γεννήσουν τα αυγά τους".

Με τον καθαρισμό, σημείωσε , οι χελώνες δεν χάνουν τον προσανατολισμό τους,ούτε μπλέκονται σε διάφορα δίκτυα και πλαστικά που είτε ξεβράζονται από την θάλασσα είτε αφήνουν οι λουόμενοι.

Στην παραλία της  Λάρας που  γεννούν οι χελώνες  καρέτα –καρέτα  οι φωλιές τους  προστατεύονται από το κέντρο White Life.

Επίσης η παραλία φιλοξενεί ένα κέντρο στο οποίο οι επισκέπτες μπορούν να ξεναγηθούν και να λάβουν περισσότερες πληροφορίες για τις χελώνες.

Σύμφωνα με ενημέρωση που έτυχαν οι εθελοντές  οι χελώνες όταν γεννήσουν τα αυγά τους σε μια παραλία επιστρέφουν για να ξαναγεννήσουν στην συγκεκριμένη παραλία.

"Αν χαθούν οι πληθυσμοί των χελώνων το είδος θα εξαφανιστεί εντελώς" , συμπλήρωσαν.

Σημειώνεται ότι η εκκόλαψη των αυγών των χελώνων ξεκινά μέσα Αυγούστου ,ενώ παρατηρήθηκαν κάποια κρούσματα όπου χελώνες έχασαν τον προσανατολισμό τους.

Ο Γιάννης Σάββα εθελοντής  και  υπεύθυνος για την καταγραφή των σκουπιδιών ανέφερε πως πέρσι τα σκουπίδια που καταγράφηκαν στην περιοχή ήταν αμέτρητα. Περαιτέρω έστειλε το μήνυμα “Για καθαρές ακτές “ και κάλεσε τον Κύπριο πολίτη να καταλάβει πως το περιβάλλον είναι πάνω απ’ όλα.

Σημειώνεται πως φέτος στον καθαρισμό συμμετείχε και η Ομάδα του Εθελοντικού Τμήματος Εκτάκτων Αναγκών (ΕΤΕΑ) .

Ο Ανδρέας Συμεωνίδης  και   ο Κώστας Λάμπρου μέλη του ΕΤΕΑ είπαν  πως κάθε χρόνο στηρίζουν  την προσπάθεια και πως η ομάδα τους έχει αναλάβει τον καθαρισμό και εντός και εκτός του νερού.  

Στην εκστρατεία μεταξύ άλλων συμμετείχαν δεκάδες μέλη και στελέχη του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών.



κυπε