Παρασκευή 26 Αυγούστου 2016

Μεγάλη φωτιά μαίνεται στην Χίο



Δύσκολη παραμένει η κατάσταση στη μεγάλη πυρκαγιά που κατακαίει, για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες εβδομάδες, το νησί της Χίου, η οποία εκτείνεται σε δύο μέτωπα και καταστρέφει δασικές και αγροτικές εκτάσεις.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, το ένα κύριο μέτωπο είναι μεταξύ του χωριού Σιδηρούντα και της περιοχής Μετόχι και το άλλο στη δασική έκταση Αψηλές. Τα εναέρια πυροσβεστικά μέσα εστιάζουν τις προσπάθειές τους στον έλεγχο της φωτιάς στις Αψηλές, ώστε να αποφευχθεί η επέκτασή της σε ένα πευκόφυτο βουνό που μέχρι τώρα δεν έχει υποστεί καταστροφές.

Εντούτοις, οι αναζωπυρώσεις είναι δεκάδες λόγω των ισχυρότατων βορειονατολικών ανέμων που πνέουν στην περιοχή. Τρεις γυναίκες τραυματίστηκαν, όταν τα ξημερώματα οι φλόγες πέρασαν σχεδόν μέσα από το χωριό Σιδηρούντα, εκ των οποίων η μία φέρει σοβαρά εγκαύματα και έχει ήδη μεταφερθεί σε νοσοκομείο της Αθήνας.

Στην επιχείρηση κατάσβεσης συμμετέχουν 67 άτομα από πεζοπόρο τμήμα, 40 πυροσβέστες με 18 οχήματα, 33 εθελοντές, 10 οχήματα ΟΤΑ, 8 βυτιοφόρα, 3 σκαπτικά μηχανήματα, 5 αεροπλάνα και 2 ελικόπτερα. Στη Χίο αναμένονται τις επόμενες ώρες ενισχύσεις με 10 οχήματα από τις πυροσβεστικές υπηρεσίες Κεντρικής Μακεδονίας και Ηπείρου.

Σε εξέλιξη βρίσκεται φωτιά που εκδηλώθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής και στο Λεσίνι Μεσολογγίου, η οποία έλαβε γρήγορα διαστάσεις λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή. Η φωτιά καίει δασικές εκτάσεις και δεν απειλεί κατοικημένες περιοχές, ενώ μάχη με τις φλόγες δίνουν ισχυρές δυνάμεις τις Πυροσβεστικής Υπηρεσίας με 22 πυροσβέστες, έντεκα οχήματα και ομάδα πεζοπόρου τμήματος της Πυροσβεστικής, αποτελούμενο από επτά άτομα. Στο έργο τους συνδράμουν από αέρος, κάνοντας ρίψεις νερού δύο αεροσκάφη Canadair και ένα Pezetel.

Καλύτερη είναι η εικόνα από το πύρινο μέτωπο στην περιοχή Ρουπάκια του Ασπρόπυργου Αττικής, η οποία ξέσπασε λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή και κατέκαυσε πευκόφυτη περιοχή. Το μεσημέρι της Παρασκευής η φωτιά δεν είχε ενεργό μέτωπο, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση της Πυροσβεστικής. Και στο Μενίδι Αττικής η εικόνα είναι βελτιωμένη καθώς σύμφωνα με την Πυροσβεστική έχει πλέον τεθεί υπό έλεγχο αφού προκάλεσε ζημιές και σε κατοικίες και αυτοκίνητα.


κυπε