Πέμπτη, 25 Αυγούστου 2016

Έξι μέρες στο κελί για πλαστοπροσωπία και παράνομη είσοδο στην ΚΔΤο Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας εξέδωσε σήμερα διάταγμα κράτησης έξι ημερών εναντίον τριών αλλοδαπών από το Ιράν, ηλικίας  44, 31 και 17 χρόνων για διευκόλυνση των ανακρίσεων της Αστυνομίας σχετικά με διερευνώμενα αδικήματα συνωμοσίας προς διάπραξη κακουργήματος, συνωμοσίας προς διάπραξη πλημμελήματος ... παράνομης εισόδου στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας και πλαστοπροσωπίας, αδικήματα τα οποία διαπράχθηκαν μεταξύ των ημερομηνιών 31/07/2016 – 24/08/2016 στην κατεχόμενη Λευκωσία και στη Λάρνακα.

 
Το Δικαστήριο εξέδωσε επίσης διάταγμα κράτησης τεσσάρων ημερών εναντίον άνδρα από τη Λετονία ηλικίας 31 χρόνων για διευκόλυνση των ανακρίσεων της Αστυνομίας σχετικά με διερευνώμενες υποθέσεις συνωμοσίας προς διάπραξη κακουργήματος, συνωμοσίας προς διάπραξη πλημμελήματος, παράνομης εισόδου στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας, πλαστοπροσωπίας και της υποβοήθησης παράνομης διέλευσης, αδικήματα τα οποία διαπράχθηκαν μεταξύ των ημερομηνιών 31/07/2016 – 24/08/2016 στην κατεχόμενη Λευκωσία και στη Λάρνακα.
 
 Οπως ανέφερε στο Δικαστήριο ο εξεταστής της υπόθεσης χθες λήφθηκε πληροφορία από την  εταιρεία επίγειας εξυπηρέτησης στο αεροδρόμιο Λάρνακας (Swissport) ότι τρία άτομα έκαναν την τελευταία στιγμή από συγκεκριμένη ιστοσελίδα που θεωρείται ύποπτη για θέματα πλαστών εγγράφων.
 
Λίγο μετά τις πέντε χθες το απόγευμα ο 44χρονος και η 31χρονη Ιρανή παρουσιάστηκαν στο αεροδρόμιο Λάρνακας για να ταξιδέψουν για τη Γλασκώβη και κατά τον διαβατηριακό έλεγχο παρουσίασαν ο μεν πρώτος ελληνικό διαβατήριο η δε γυναίκα διαβατήριο της Αργεντινής.
 
Στους επί καθήκοντι αστυνομικούς ηγέρθηκαν υποψίες για τη γνησιότητα των εγγράφων των δύο ατόμων και ανακρινόμενοι προφορικά, ανέφεραν ότι ήρθαν μαζί από τα κατεχόμενα, ενώ παραδέχθηκαν ότι τα έγγραφα που παρουσίασαν δεν ήταν δικά τους αλλά τα προμηθεύθηκαν την ίδια μέρα από άγνωστό τους άτομο μέσα στο ταξί που τους μετέφερε από τα κατεχόμενα στο αεροδρόμιο Λάρνακας.
 
Επίσης ο 44χρονος παρέδωσε μία ελληνική ταυτότητα και μια βίζα των κατεχομένων με ημερομηνία άφιξης στο παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου 16 Ιουλίου 2016. Μετά από έρευνα διαπιστώθηκε ότι αυτός πέρασε στο έδαφος της Δημοκρατίας στις 31 Ιουλίου ενώ σε έρευνα που έγινε στην αποσκευή του εντοπίστηκε μια γαλλική ταυτότητα, που διαπιστώθηκε ότι ήταν πλαστή και μία κάρτα επιβίβασης για πτήση με προορισμό την Αθήνα.
 
Σύμφωνα πάντα με οσα ανέφερε στο Δικαστήριο ο εξεταστής της υπόθεσης χθες γύρω στις πέντε το απόγευμα παρουσιάστηκε στο αεροδρόμιο Λάρνακας για να ταξιδέψει για την Αθήνα ο 17χρονος από το Ιράν, ο οποίος παρουσίασε ταυτότητα Τσεχίας και κάρτα επιβίβασης με ίδιο αριθμό με αυτήν του 31χρονου Λετονού. Σε έρευνα που έγινε στις αποσκευές του εντοπίστηκε Ισπανικό διαβατήριο και κάρτα επιβίβασης για πτήση που θα αναχωρούσε για την Γλασκώβη.
 
Ανακρινόμενοι ο 44χρονος, ο 31χρονος και ο 17χρονος ανέφερε ότι έφτασαν στην Κύπρο από τα κατεχόμενα και χθες έφτασαν με το ίδιο ταξί στο αεροδρόμιο Λάρνακας. Ανέφεραν ακόμα ότι προμηθεύτηκαν τα πλαστά έγγραφα από τον 31χρονο Λετονό.
 
Στη συνέχεια μετέβη για διαβατηριακό έλεγχο στο αεροδρόμιο Λάρνακας ο 31χρονος Λετονός ο οποίος ανακρινόμενος προφορικά δεν παραδέχεται να έχει οποιαδήποτε σχέση με τους άλλους 3 ύποπτους. 
 
Κατά την μεταφορά του Λετονού στα γραφεία της Αστυνομίας στο αεροδρόμιο Λάρνακας η 31χρονη Ιρανή ανέφερε στους αστυνομικούς ότι μόλις η ίδια και οι άλλοι δύο Ιρανοί έφτασαν στον αερολιμένα, τους πλησίασε και προσφέρθηκε να τους βοηθήσει χωρίς να τον γνωρίζουν.
 
Τα τέσσερα άτομα συνελήφθησαν από την Αστυνομία και τέθηκαν υπό κράτηση ενώ σήμερα παρουσιάστηκαν ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λάρνακας το οποίο εξέδωσε εναντίον των τριών Ιρανών διάταγμα εξαήμερης κράτησης τους ενώ για τον Λετονό διάταγμα τετραήμερης κράτησης.


κυπε