Δευτέρα 29 Αυγούστου 2016

Πλησιάζουν τους 300 οι νεκροί από τον σεισμό στην Ιταλία



Τα μέλη των ομάδων διάσωσης πιστεύουν ότι εντόπισαν και άλλες σορούς που έχουν θαφτεί βαθιά κάτω από τα χαλάσματα στην πόλη Αματρίτσε, πέντε ημέρες μετά τον καταστροφικό σεισμό που ισοπέδωσε πολλές περιοχές στην κεντρική Ιταλία, με αποτέλεσμα τον θάνατο τουλάχιστον 290 ανθρώπων.


Οι κάτοικοι της πόλης εκτιμούν ότι έως και 10 άνθρωποι παραμένουν αγνοούμενοι και οι ομάδες αντιμετώπισης εκτάκτων περιστατικών λένε ότι εντόπισαν τρεις σορούς στο Ξενοδοχείο Ρόμα, στο Αματρίτσε, το οποίο, όπως ακριβώς το μεγαλύτερο τμήμα του ιστορικού κέντρου της πόλης, καταστράφηκε από την σεισμική δόνηση της Τετάρτης. Ο αντιδήμαρχος Τζιανλούκα Καρλόνι είπε ότι η σωρός του θείου του δεν έχει ανασυρθεί από το ξενοδοχείο, το οποίο είναι συνήθως γεμάτο αυτήν την εποχή του χρόνου λόγω ενός φεστιβάλ γαστρονομίας που διοργανώνεται.

"Είναι απόλυτα ζωτικής σημασίας να ολοκληρώσουμε όσο το δυνατόν συντομότερα αυτήν την φάση των πρωταρχικών ερευνών για να επιβεβαιώσουμε ότι δεν υπάρχουν πλέον πτώματα κάτω από τα χαλάσματα" τόνισε. Τα μουσεία σε ολόκληρη την Ιταλία προσέφεραν τις εισπράξεις από τις πωλήσεις εισιτηρίων την Κυριακή για να βοηθήσουν στις προσπάθειες ανοικοδόμησης, ενώ οι ποδοσφαιρικές ομάδες τήρησαν ενός λεπτού σιγή πριν από τους αγώνες της Κυριακής ως ένδειξη σεβασμού στα θύματα.

Την ώρα που οι μετασεισμοί συνεχίζονται, μεταξύ αυτών ένας μεγέθους 4,4 βαθμών με επίκεντρο την πόλη Ασκολι Πιτσένο, οι κάτοικοι δεν μπορούν να πιστεύουν την καταστροφή. "Μου πήρε 20 χρόνια να αποκτήσω το σπίτι μου, και τότε, σε μόλις 20 δευτερόλεπτα, χάθηκε, όπως πολλών άλλων" δήλωσε ο Ασκέντσιο Ατένι, που ζει στο Σαντάντζελο, έξω από το Αματρίτσε, όπου 8 άνθρωποι σκοτώθηκαν.

"Πρέπει να ευχαριστούμε τον Θεό που είμαστε ζωντανοί" πρόσθεσε, προτού ξεσπάσει σε λυγμούς. Οι επιχειρήσεις στο μεγαλύτερο τμήμα της πληγείσας περιοχής σταμάτησαν πριν από δύο ημέρες, όμως οι ομάδες διάσωσης συνεχίζουν το έργο τους στο Αματρίτσε. Η πυροσβεστική υπηρεσία έκανε γνωστό ότι τα στελέχη της προσπαθούν να απομακρύνουν τα χαλάσματα στο ξενοδοχείο Ρόμα και να φτιάξουν ένα ασφαλές μονοπάτι με στόχο να ανασύρουν τις τρεις σορούς όσο το δυνατόν συντομότερα. Η υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας αναθεώρησε προς τα κάτω τον επίσημο απολογισμό, στους 290.



κυπε