Πέμπτη, 25 Αυγούστου 2016

Έφτασαν στην Κύπρο μέσω κατεχομένων και με πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα



Τέσσερα άτομα, τρία από το Ιράν και ένα από τη Λετονία συνελήφθησαν χθες από την Αστυνομία στο αεροδρόμιο Λάρνακας για πλαστοπροσωπία και παράνομη είσοδο στο έδαφος της Δημοκρατίας.


Σύμφωνα με την Αστυνομία χθες το απόγευμα παρουσιάστηκαν στο αεροδρόμιο Λάρνακας για να ταξιδέψουν για την Αθήνα, τρία άτομα από το Ιράν και ένα από τη Λετονία τα οποία κατά το διαβατηριακό έλεγχο παρουσίασαν πλαστά διαβατήρια και δελτία ταυτότητας.
 
Συγκεκριμένα ο ένας από τους Ιρανούς παρουσίασε ελληνικό διαβατήριο, μία γυναίκα παρουσίασε διαβατήριο Αργεντινής, ένας ανήλικος παρουσίασε ταυτότητα Τσεχίας, ενώ τέταρτο άτομο από τη Λετονία παρουσίασε ταυτότητα Λετονίας.
 
Τα τέσσερα άτομα συνελήφθησαν και οδηγήθηκαν στα γραφεία της ΥΑΜ στο αεροδρόμιο Λάρνακας αφού για τους Ιρανούς ηγέρθηκαν υποψίες για την γνησιότητα των εγγράφων τους, ενώ για τον Λετονό οι υποψίες είχαν να κάνουν με το γεγονός ότι η πτήση και ο αριθμός της θέσης του που αναγραφόταν στη κάρτα επιβίβασης του ήταν ίδια με την κάρτα ανήλικου.
 
Επίσης η Αστυνομία έλαβε πληροφορία από την εταιρεία επίγειας εξυπηρέτησης στο αεροδρόμιο Λάρνακας (Swissport) σύμφωνα με την οποία τα άτομα από το Ιράν έκαναν κράτηση για να αναχωρήσουν με την πτήση για την Αθήνα από συγκεκριμένη ιστοσελίδα που θεωρείται ύποπτη για θέματα πλαστών εγγράφων.

Ακολούθησε έρευνα στις αποσκευές των τεσσάρων ατόμων και στην κατοχή τους εντοπίστηκαν μία ελληνική και μία γαλλική ταυτότητα οι οποίες διαπιστώθηκε ότι ήταν κλοπιμαίες και ένα πλαστό διαβατήριο Ισπανίας.

Τα άτομα από το Ιράν ανέφεραν στην Αστυνομία ότι γνωρίζονται μεταξύ τους, ότι τα έγγραφα που παρουσίασαν κατά τον διαβατηριακό έλεγχο δεν ήταν δικά τους και ότι τα προμηθεύτηκαν από άγνωστο τους πρόσωπο που βρισκόταν μαζί τους στο ταξί που τους μετέφερε στο αεροδρόμιο Λάρνακας.
 
Επίσης η γυναίκα ανέφερε ότι κατά την άφιξη τους στο αεροδρόμιο ο Λετονός, τον οποίο δεν γνώριζαν, τους πλησίασε και προσφέρθηκε να τους βοηθήσει.
 
Από εξετάσεις της ΥΑΜ διαπιστώθηκε ότι οι τέσσερις ύποπτοι αφίχθηκαν στην Κύπρο από το παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου ενώ από περαιτέρω έρευνες διεφάνη ότι στις 31 Ιουλίου ο ανήλικος Ιρανός και ο Λετονός πέρασαν στις ελεύθερες περιοχές από το Οδόφραγμα της Οδού Λήδρας.
 
Οι τέσσερις ύποπτοι συνελήφθησαν από την Αστυνομία και τέθηκαν υπό κράτηση ενώ σήμερα αναμένεται να οδηγηθούν ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λάρνακας για έκδοση διαταγμάτων προσωποκράτησης τους.



κυπε