Σάββατο 20 Αυγούστου 2016

Ακόμη πέντε μέρες στο κελί ο 37χρονος διακινητής των μεταναστών στον Πύργο Τηλλυρίας


Ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Πάφου, για ανανέωση του διατάγματος κράτησης του, οδηγήθηκε σήμερα 37χρονος από την Συρία, ο οποίος τελούσε υπό κράτηση για διευκόλυνση των ανακρίσεων σχετικά με διερευνώμενη υπόθεση συνωμοσίας προς διάπραξη κακουργήματος και συνδρομής και βοήθειας σε απαγορευμένους μετανάστες.


Το Δικαστήριο ανανέωσε το διάταγμα κράτησης εναντίον του, για άλλες πέντε μέρες.

H πληροφορία για άφιξη μεταναστών στην τοποθεσία Ακτή, έδαφος του χωριού Πηγαίνια, στις 3 Αυγούστου , έθεσε σε κινητοποίηση τις αρμόδιες αρχές του Κράτους. 

Σύμφωνα με την Αστυνομία, μέλη του αστυνομικού σταθμού Κάτω Πύργου Τηλλυρίας είχαν μεταβεί στη σκηνή, και ύστερα από επιτόπιες εξετάσεις που διενήργησαν, διαπίστωσαν πως πρόκειται για εννέα πρόσωπα από τη Συρία, τα οποία εντοπίστηκαν, λίγο μετά τα μεσάνυχτα, σε θαλάσσια περιοχή. 

Οι δύο εκ των εννέα νοσηλεύτηκαν  στο ΓΝ Πάφου, οι τέσσερις μεταφέρθηκαν στο Κέντρο Φιλοξενίας Αιτητών Ασύλου, και στους τρεις μπήκαν χειροπέδες.

Το σκάφος που τους μετέφερε ωστόσο  δεν έγινε κατορθωτό να εντοπιστεί.

Σύμφωνα με τις μαρτυρίες τρεις γυναίκες και τρία παιδιά κατάφεραν να διαφύγουν και γίνονται εντατικές έρευνες για εντοπισμό τους.

Ένας από τους Σύρους που όπως διαφάνηκε είναι ο διακινητής,  στην προσπάθειά του να διαφύγει των αστυνομικών, έπεσε από ύψος σε πετρώδη περιοχή με αποτέλεσμα να τραυματιστεί στο πόδι.

Μεταφέρθηκε αμέσως στο νοσοκομείο, υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση και κρατήθηκε για νοσηλεία. Ένας ακόμα εκ των μεταναστών νοσηλεύτηκε  στο ΓΝΠ ο οποίος φαίνεται ότι  είχε ασθενήσει πριν την άφιξή του στο Κυπριακό έδαφος.
 
Από τους υπόλοιπους μετανάστες, τέσσερις μεταφέρθηκαν στο Κέντρο Φιλοξενίας Αιτητών Ασύλου στην Κοφίνου. Τρεις ανακρίθηκαν για  πάρα πολλές ώρες στην Αστυνομία του Κάτω Πύργου Τηλλυρίας. Μετά το πέρας εξεδόθησαν  και για τους 3 εντάλματα σύλληψης και προσήχθησαν ενώπιον της Δικαιοσύνης.

Ένταλμα σύλληψης είχε εκδοθεί και για τον φερόμενο διακινητή ο οποίος μετά την σύλληψη του λόγω της κατάστασης της υγείας του το δικαστήριο συνεδρίασε στο Γενικό Νοσοκομείο Πάφου .  

Στην κατοχή του 37χρονου εντοπίστηκε μια άδεια παραμονής για την οποία οι ανακριτικές αρχές διεξήγαγαν  έρευνες κάτω απο ποιές συνθήκες βρέθηκε η συγκεκριμένη άδεια παραμονής στον 37χρονο. 

Ο 37 χρονος είπε η εξεταστής διαμένει στην Χλώρακα  ζει και εργάζεται στις ελεύθερες περιοχές και είναι το πρόσωπο που μετέβη στην Ακτή των Πηγαινιών προκειμένου να παραλάβει τους μετανάστες που αποβίβασε ταχύπλοο σκάφος που αναχώρησε από την Μερσίνα της Τουρκίας. 

Οι υπόλοιποι μετανάστες που είχαν συλληφθεί καταχωρήθηκε υπόθεση εναντίον τους στο δικαστήριο .

Το ΤΑΕ Μόρφου διερευνά την υπόθεση.



κυπε