Τρίτη 23 Αυγούστου 2016

Η Πόντια Ερατώ, ο Πρόεδρος Προκόπης Παυλόπουλος, οι τουρκικές βάρβαρες εισβολές και οι προεδρικές εκλογές!


Description: PIN-Erato
Ειρωνεία, ή τυχαίο, άραγε, μια Πόντια στην καταγωγή Ελληνοκύπρια και πρώην Υπ. Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας ,  η κα Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή να το παίρνει απάνω της και  στις 16 Αυγούστου 2016, μονομερώς να απολογείται – με ανάρτηση στην σελίδα της στο  facebook – στους Τούρκους για εγκλήματα στην Κύπρο στις 14 Αυγούστου 1974, μαύρη μέρα της δεύτερης, τουρκικής, βάρβαρης, αιματηρής εισβολής στην Κυπριακή Δημοκρατία, ούτε 24 ώρες μετά το  κάλεσμα του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου προς την Τουρκία να ζητήσει «ειλικρινή συγγνώμη» για τη γενοκτονία εις βάρος του Ποντιακού Ελληνισμού;

Ο κ. Παυλόπουλος χαρακτήρισε «αυθαιρεσία» των τουρκικών Αρχών το γεγονός ότι δεν επέτρεψαν να τελεστεί στις 15 Αυγούστου 2016  Πατριαρχική Λειτουργία στην Παναγία Σουμελά στην Τραπεζούντα, λέγοντας ότι δεν πρόκειται να κάμψει το θρησκευτικό φρόνημα και την ιστορική μνήμη των Ελλήνων.

«Δίνουμε ιερή υπόσχεση ότι δεν ξεχνούμε τη θυσία τους και θ’ αγωνιζόμαστε ως την τελική τους δικαίωση. Δηλαδή ως την γενική αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και την έκφραση, τουλάχιστον, μιας ειλικρινούς συγνώμης από τους απογόνους των θυτών, την Τουρκία», δήλωσε, αναφερόμενος στα θύματα της Γενοκτονίας (σημ. 353,000)  ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, από την Ιερά Μονή της Παναγίας Σουμελά, στην Καστανιά Βερμίου, όπου παρέστη στις εορταστικές εκδηλώσεις του Δεκαπενταύγουστου. Ολόκληρη η δήλωση του Έλληνα Προέδρου εδώ:


Description: pavlopoulos-i-tourkia-na-zitisei-syngnomi-gia-ti-genoktonia-tou-pontiakou-ellinismou

Η κυρία Μαρκουλλή δυστυχώς έδωσε χέρι στους Τούρκους να αντιδράσουν την επομένη της δικής της ανάρτησης χαρακτηρίζοντας ‘δημαγωγία’ τις δηλώσεις Παυλόπουλου [φωτό] και ότι υποδαυλίζουν το θρησκευτικό και εθνοτικό μίσος των φανατικών στοιχείων στην Ελλάδα απέναντι στην Τουρκία
Δηλαδή χρονολογία:
15 Αυγούστου, δήλωση Παυλόπουλου.
16 Αυγούστου ανάρτηση Μαρκουλλή.  
17 Αυγούστου αντίδραση Τουρκίας!
Στην ανάρτησή της  στο facebook,  η Πόντια κυρία Μαρκουλλή,  έγραψε επίσης ότι «καμία διαλεύκανση αυτών των εγκλημάτων και κανένας από τους ενόχους δεν οδηγήθηκε στη δικαιοσύνη. Είναι καιρός να συσταθεί επιτέλους μια Επιτροπή Αλήθειας για αποτελεσματική εξακρίβωση της αλήθειας πίσω από την πρόσφατη κυπριακή τραγωδία…»

Ακύρωση ή τροποποίηση των Όρων Εντολής της ΔΕΑ

Ναι συμφωνούμε με την  πρώην ΥΠΕΞ της ημικατεχόμενης πατρίδας μας.  Αλλά αυτό πρέπει να ξεκινήσει από την ακύρωση ή τροποποίηση των ΄Ορων Εντολής της Διερευνητικής για τους Αγνοούμενους μας (ΔΕΑ) που κανένας, και ειδικά άνθρωποι σαν την ίδια που διετέλεσαν ΥΠΕΞ, δεν βγήκε να διαμαρτυρηθεί για τις φιλοτουρκικές απαγορευτικές διατάξεις εκείνων  των ΄Ορων Εντολής  του 1981,  που απαγορεύουν την διερεύνηση και διαλεύκανση των δολοφονιών των 1619 Ελληνοκυπρίων Αγνοουμένων μας από τους Τούρκους εισβολείς Αττίλες και Τουρκοκύπριους βοηθούς των. Ακριβώς για να μην οδηγηθεί κανένας Τούρκος  ένοχος στη δικαιοσύνη, όπως και για τους ήρωες μας Ισαάκ και Σολωμού που δολοφονήθηκαν εν ψυχρώ ενώπιον διεθνών τηλεοπτικών κάμερων, όπως καμία Επιτροπή Έρευνας  δεν συστάθηκε για να διαλευκάνει και να εντοπίσει τους εγκληματίες Τούρκους βιαστές των εκατοντάδων αδελφών μας γυναικών κατά την πρώτη και δεύτερη τουρκική βάρβαρη εισβολή και ποίος ξέρει πόσες αδελφές μας βιάστηκαν κτηνωδώς στις 14 Αυγούστου 1974 μεταξύ άλλων ημερών…
Συμφωνούμε για διερεύνηση και καταδίκη όλων των δολοφονιών, ο φόνος είναι φόνος αλλά δεν πρέπει να ξεχνά κανένας ότι σε μια εμπόλεμη κατάσταση αναπόφευκτα υπάρχουν θύματα από αμφότερες τις πλευρές, ο θυμός, η αγανάκτηση, η τραγικότητα της κατάστασης… Και στην περίπτωση της 14ης Αυγούστου 1974 το αίμα, ο ξεριζωμός, η απανθρωπιά και η τραγωδία που προκάλεσε η βάρβαρη αιματηρή τούρκικη εισβολή ευθυνόταν τα μέγιστα για όλα.
 Πότε ζήτησε άραγε η κυρία Μαρκουλλή  τέτοιες διαλευκάνσεις και έρευνες για να επιρριφθούν ευθύνες και να προσαχθούν ενώπιον δικαστηρίου οι ένοχοι, δολοφόνοι των 1619 Αγνοουμένων μας και τα κτήνη βιαστές των εκατοντάδων γυναικών, αδελφών μας;
Η κυρία Μαρκουλλή θα πρέπει να θυμάται ότι  δεν πρόκειται να υπάρξει συμφιλίωση, ούτε ειρηνική συμβίωση δίχως να συρθούν οι εγκληματίες πολέμου στα δικαστήρια, να πληρώσουν για τα εγκλήματά τους, να καταδικαστούν, και όχι να προστατεύονται με περιορισμένους όρους εντολής με την ένοχη ανοχή της δικής μας πλευράς.
 (Σχετικό το άρθρο μου στην Σημερινή σελ. 6, στις 10 Αυγούστου 2016 ‘ Νομικές, πολιτικές και ηθικές ευθύνες’).
«Τα εγκλήματα πολέμου και τα εγκλήματα εναντίον της ανθρωπότητας, που διέπραξε ο τουρκικός στρατός στην Κύπρο, είναι μεταξύ των πλέον σοβαρών εγκλημάτων στο διεθνές δίκαιο» (Δηλώσεις κ. Στεργίδη 31.7.2016, βλέπε προαναφερθέν άρθρο μου).

Υποψήφια με υποστήριξη Αμερικανών/ΟΗΕ;

Description: Erato MΓράφτηκε και δεν αμφισβητήθηκε ότι η κυρία Μαρκουλλή πάει για υποψήφια του ΑΚΕΛ  στις επόμενες προεδρικές εκλογές. (Θυμίζω ότι με τον ίδιο τρόπο προωθήθηκε και ο τέως Πρόεδρος Γιώργος Βασιλείου μέσω ΑΚΕΛ και με την φανερή υποστήριξη του Λονδίνου).  Μιλώντας σε εκδήλωση στο Λήδρα Πάλας για τα 70χρονα του ΟΗΕ στις 25.10.2015  η Αμερικανίδα Λίζα Μπάτενχαιμ, Ειδική Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ, εισηγήθηκε μεγαλύτερη εμπλοκή των γυναικών στη διαδικασία οικοδόμησης της ειρήνης… (Σημερινή 26.10.2015 Μάριου Πούλλαδου ‘ Εμπλοκή των γυναικών ζητά ο ΟΗΕ).
Φωνή κατευνασμού!
Σ΄αυτά τα πλαίσια , προφανώς η κυρία Ερατώ Μαρκουλλή να βρίσκεται στον κατάλογο των … υποψηφίων γυναικών στην προεδρία, επομένως χρειάζεται να κάνει τέτοιες κινήσεις, να γράφει σχετικά άρθρα (όπως π.χ. το άρθρο της στις 18.10.2015, “The truth will help set our nation freeCyprus” στην Cyprus Weekly) , να προβάλλεται ως  γυναικεία ‘διακεκριμένη’ φωνή  κατευνασμού στην Κύπρο ‘χτίζοντας’ το σχετικό προφίλ!

Δίκη Νυρεμβέργης για την Τουρκία όχι φωνές κατευνασμού

 Όμως, κυρία Μαρκουλλή, μετά την πτώση του Χίτλερ το 1945 δεν υπήρξε ‘Επιτροπή  Αλήθειας και Συμφιλίωσης’, αλλά έρευνα και δίκες της Νυρεμβέργης και μέχρι σήμερα όποια ηλικία και να έχουν όσοι ζουν και εντοπίζονται σέρνονται στα δικαστήρια και καταδικάζονται για τα εγκλήματά τους  εναντίον της ανθρωπότητας, εγκλήματα βίας, επιθετικότητας, και γενοκτονίας. Ακριβώς  τα ίδια εγκλήματα που διέπραξε η Τουρκία στην Κύπρο και που συνεχίζει να διαπράττει με το έγκλημα του εποικισμού και της κατοχής… (Και που διέπραξε και στο Πόντο το 1919 ).
«Η Δικαιοσύνη δεν έχει ημερομηνία λήξης»
Θυμίζω στην κάθε Αμερικανίδα κυρία Μπάντεχάιμ, κυρία Μαρκουλλή  (ή  και  Foreign Office προκειμένου – γιατί δεν γίνεται τίποτα στο νησί αυτό δίχως την στενή τους παρακολούθηση) και ομοϊδεάτες φωνών κατευνασμού έναντι των τουρκικών εγκλημάτων,  άνδρες ή γυναίκες,  το βαρυσήμαντο άρθρο του  Eli . MRosenbaum  “Justice has no best-before date”, «Η Δικαιοσύνη δεν έχει ημερομηνία λήξης», που δημοσιεύθηκε στις 25 Ιανουαρίου 2015 και το οποίο γράφει μεταξύ άλλων:
“…the passage of time has in no way lessened the gravity of the crimes, and the perpetrators ought not be rewarded for their success in evading detection or concealing their misdeeds.  And perhaps most important of all, justice must be sought in order to send an unmistakable message of deterrence to would-be perpetrators, namely:  if you dare to commit atrocities, you will be pursued, however far you run and  however  long  it takes to apprehend you”.
Σε ελεύθερη μετάφραση:  «σε καμία περίπτωση ο χρόνος δεν ελαφρύνει τα εγκλήματα, και οι δράστες δεν πρέπει να επιβραβεύονται για τις επιτυχίες τους στο να διαφεύγουν σύλληψης και να συγκαλύπτουν τις κακές πράξεις των. Και ίσως πιο σημαντικό από όλα, η δικαιοσύνη πρέπει να επιβάλλεται για να στέλλει το αλάνθαστο μήνυμα αναχαίτισης στους επίδοξους δράστες, ονομαστικώς: αν τολμήσετε να διαπράξετε θηριωδίες, θα σας καταδιώξουμε όσο μακριά και να τρέξετε και όσος χρόνος και αν χρειαστεί για να σας συλλάβουμε».


Φανούλα Αργυρού
Ερευνήτρια/δημοσιογράφος
Λονδίνο 22.8.2016